Valitse sivu

Sienet kuuluvat eukaryoottien eli aitotumallisten ryhmään ja niiden lajisto on erittäin runsas. Ne leviävät itiöinä ja kasvavat rihmaston avulla, joka saattaa säilyä elossa jopa satojen vuosien ajan. Osa sienistä kasvaa kaikkialla maailmassa ja osa vain tietyillä alueilla, mutta sienirihmaston sanotaan peittävän koko maailman pinta-alan. Sieniä saattaa olla jopa yli miljoona erilaista erilaisine vaikutuksineen, joista osa on ravitsevia, osa lääkinnällisiä, osa tajuntaa muuntavia ja osa jopa tappavan myrkyllisiä. 

Sienten lääkinnälliset vaikutukset on tunnettu tuhansien vuosien ajan ja yksi historian kuuluisimmista lääkäreistä, Hippokrates, kirjoitti niiden terveysvaikutuksista jo 450 eaa.. Kiinalaisessa lääketieteessä sieniä on käytetty tuhansia vuosia ja Aasiassa lääkinnällisten sienten tutkimus ja käyttö on voimissaan edelleen. (1) 

Sienet sisältävät erilaisia vitamiineja, kuitua ja yhdisteitä, joilla on tutkimusten mukaan terveyteen vaikuttavia ominaisuuksia. Sienet ovat olleet länsimaissa pitkään aliarvostettuja, mutta tutkimuksen lisääntyessä 1960-luvulla niitä on alettu taas  arvostamaan. Nykyään sienet ovat arvostettuja niin ruokapöydissä kuin lääkekaapeissa, ja tässä artikelissa tutustutaan tarkemmin muutamiin niistä sienistä, joita lääkekaappiin kannattaa sisällyttää!

 

Mitä lääkinnälliset sienet ovat? 

 

Lääkinnälliset sienet ovat syötäväksi kelpaavia sieniä, jotka sisältävät erityisiä, tutkimusten mukaan terveyteen vaikuttavia, yhdisteitä. Näitä yhdisteitä ovat mm. biologista tietoa kuljettavat polysakkaridit, joilla saattaa olla kasvaimia ehkäiseviä, immuniteettiin vaikuttavia, antioksidanttisia, tulehdusta estäviä, antimikrobisia ja diabetestä estäviä vaikutuksia. Terpeeneillä on mm. immuunivastetta sääteleviä vaikutuksia ja lektiinit, jotka osallistuvat mm. synnynnäisen immuniteetin ja solujen väliseen vuorovaikutukseen, ovat myös kasvaimia estäviä ja kasvainsoluja tappavia. Sienten sisältämillä proteiineilla on erilaisia, mm. tulehdusta aiheuttavien sytokiinien ja syöpäsolujen kuolemaa edistäviä vaikutuksia. Jotkut tunnetaan myös voimakkaasti immuniteettiin vaikuttavista ominaisuuksista.  

Muita bioaktiivisia yhdisteitä ovat mm. fenoliyhdisteet, antioksidantit, lakkaasit ja rasvahapot. (2,3,4,5)

Lääkinnällisiä sieniä on lukuisia ja niihin lasketaan kuuluviksi mm. alla mainitut pakurikääpä, lakkakääpä, siiliorakas, kiinanloisikka ja shiitake, mutta myös herkkusieni, osterivinokas, koppelokääpä, agaricus blazei ja moni muu. Kaikilla näillä sienillä on erilaisia ja samanlaisia vaikutuksia joita ovat mm. tulehdusten lievittäminen, sydän- ja verisuonten suojaaminen, syövän ja syöpäsolujen liikkumisen estäminen sekä immuniteetin säätely. Tutkimusten valossa näyttää siltä että lääkinnällisillä sienillä on myös kemoterapiaa tehostava vaikutus. (2,3,4,5)

 

Pakurikääpä kasvaa yleisesti koivussa. Chaga.

Pakuri eli pakurikääpä (Inonotus obliquus) on lääkesieni, joka lievittää tulehduksia, suojaa elimistöä vapailta radikaaleilta, estää viruksia kehittymästä ja ehkäisee syöpäsolujen kasvamista, liikkumista ja lisääntymistä elimistössä.

 

Pakurikääpä 

 

Pakurikääpä (Inonotus obliquus), musta kulta, on koivun ja muutaman muun lehtipuun lahottajasieni. Se syntyy puuhun joka on joko vanha tai vaurioitunut esimerkiksi pakkasesta tai salaman iskusta. Sitä voi kasvattaa myös itse terveen puun runkoon. Pakuria esiintyy koko Suomen alueella ja yleisesti pohjoisella pallon puoliskolla.

Pula-aikana suosittu tikkateenäkin tunnettu kahvinkorvike, pakurikääpä, on erittäin voimakas antioksidantti sillä se antioksidanttisuutta mittavaa arvo (T-Orac) on 52452 (5).  Antioksidanttisena pidetyn mustikan arvo on 2400.

Tutkimusten mukaan pakurikääpä sisältää n. 215 erilaista ravintoainetta. Se sisältää erittäin runsaasti B-vitamiineja, betuliinia, betuliinihappoa, germaniumia, melaniinia ja polysakkarideja, joista useita myös syöpä- ja muissa lääkkeissä käytetään. Pakuri sisältää myös NGF-yhdisteitä (Nerve Growth Factor) joilla on hermoston kasvua ja uusiutumista tukevia vaikutuksia. (5,6)

Pakuri suojaa elimistöä vapailta radikaaleilta, lievittää tulehduksia ja matala-asteista tulehdusta, estää viruksia kehittymästä ja ehkäisee syöpäsolujen kasvamista, liikkumista ja lisääntymistä. (5,6) 

 

Reishi eli lakkakääpä

 

Lakkakääpä (Ganoderma P. Karst) on Aasiassa ja koko Suomen alueella harvakseltaan kasvava viininpunainen sieni, jota myös kuolemattomuuden sieneksi ja elämän eliksiiriksi  kutsutaan. Reishillä on valtava määrä erilaisia lääkinnällisiä vaikutuksia, jotka ovat tunnettu jo vuosituhansia. Sitä on käytetty Kiinalaisessa lääketieteessä mm. syöpää ehkäisevänä, immuunivastetta säätelevänä, antioksidanttina, antimikrobisena ja ikääntymistä ehkäisevänä. Nämä ominaisuudet johtuvat pääosin triterpeeneistä ja polysakkarideista. (2,3)

Lakkakääpä on yksi vanhimmista Aasian alueella käytettävistä lääkesienistä ja samalla se on myös yksi tutkituimmista sienistä. Lakkakäävästä on löydetty n. 400 bioaktiivista yhdistettä. (2,3)

Reishi eli lakkakääpä on yksi suosituimpia lääkinnällisiä sieniä.

Kiinalaisessa lääketieteessä reishiä (lakkakääpä) on käytetty mm. syöpää ehkäisevänä, vastustuskykyä säätelevänä, antioksidanttina, antimikrobisena ja ikääntymistä ehkäisevänä ihmesienenä.

 

Lion’s mane eli siiliorakas

 

Siiliorakas (Hericium erinaceus) kasvaa harvinaisena myös suomessa ja sitä voi kasvattaa myös itse itiöympeistä.

Lion’s manen sanotaan olevan opiskelijan ja toimistotyöläisen sieni, sillä se auttaa jaksamiseen ja keskittymiseen. Siiliorakas tunnetaan myös syöpää ehkäisevistä, tulehdusta lievittävistä, antioksidanttisista, antimikrobisista ja immuniteettia säätelevistä ominaisuuksista. Sen yleisin käyttökohde on hermostoa rappeuttavien sairauksien ja kognitiivisen vajaatoiminnan hoito, sillä se auttaa aivosolujen uusiutumista. (2,3,7)

 

Cordyceps eli kiinanloisikka

 

Loisikkaisiin kuuluva Kiinanloisikka (Cordyceps sinensis) kasvaa luonnonvaraisena Aasiassa, Euroopassa ja pohjois-Amerikassa. Luontaisesti se elää perhosten toukkien, hämähäkkien ja hyönteisten loisena ja sen kerääminen on erittäin haastavaa. Kasvavan kiinnostuksen vuoksi Kiinanloisikan rihmasto on harvinaistunut ja sekä sen, että keräämisen hankaluuden vuoksi sen luonnonvaraisen muodon hinta hipoo nykyään pilviä. 

Kiinanloisikkaa kasvatetaan rihmastosta ravinneliuoksessa ja tämä valmiste on nimeltään CS4. Valmiste on todettu yhtä tehokkaaksi kuin aito, luonnonvarainen sieni ja sen ansiosta cordyceps-valmisteiden hinta pysyy kukkarolle sopivampana. 

Cordycepsillä on tutkimusten mukaan syöpää ehkäiseviä, tulehdusta lievittäviä ja antioksidanttisia vaikutuksia ja se vaikuttaa suotuisasti maksaan, munuaisiin, sydän- ja verisuonijärjestelmiin. Vuosituhansien saatossa sitä on käytetty aasialaisissa lääketieteissä mm. ripuliin, päänsärkyyn, yskään, reumaan, maksasairauksiin jne. ja sitä on lukuisten hyvien ominaisuuksien vuoksi kutsuttu myös Himalayan Goldiksi. (2,3,8)

Kiinanloisikka sisältää lääkinnällisesti arvokkaita polysakkarideja, proteiineja, steroloeja ja nukleosideja ja näiden, lääkinnällisten ominaisuuksien lisäksi, cordyceps sisältää mm. aminohappoja, hiilihydraatteja, B1, B2, B12 ja K-vitamiineja,  

 

Shiitake eli siitake

 

Tähän artikkeliin nostetuista sienistä siitake (Lentinoda edodes) on kenties tunnetuin, sillä se on myös ihan tavallinen, ruokakaupassa myytävä sieni. Siitake kasvaa luonnonvaraisena mm. Aasiassa, mutta sitä voi kasvattaa itiöympeistä myös Suomessa omalla pihalla. Suomessa on muutama Siitakkeita sisätiloissa kasvattava yritys, joiden sieniä nämä ruokakaupoissa myytävät sienet ovat. 

Erityisesti ihosyöpiin siitakkeella on ehkäisevä vaikutus, mutta sen on todettu myös kohottavan immuniteettia, laskevan verenpainetta, puhdistavan maksaa ja vaikuttavan positiivisesti verisuoni- ja sydän terveyteen alentamalla ja tasaamalla kolesteroliarvoa. Niillä on myös antioksidanttisia ja antimikrobisia vaikutuksia. (2,4,9)

Siitakkeet sisältävät kuituja, B- ja D-vitamiinia. 

 

Hinta 

 

Lääkinnällisten sienten hinta on hyvin kohtuullinen siihen nähden millaisia vaikutuksia niillä saattaa olla sairauksien ennaltaehkäisyn ja niistä paranemisen kannalta. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin ennemmin satsata luotettavaan myyjään kuin halpaan hintaan, sillä markkinoilla on tarjolla kaikenlaisia valmisteita, joiden alkuperästä ja laadusta ei ole varmuutta. 

 

Hyödyt 

 

Sienten käytöstä voi olla monenlaista hyötyä. Lääkinnällisten ominaisuuksien lisäksi ne sisältävät runsaasti välttämättömiä vitamiineja ja erilaisia terveyttä ja elämää ylläpitäviä yhdisteitä. Sienet voivat toimia sairauksia ennaltaehkäisevästi ja niitä myös parantavasti. 

 

 • vitamiineja
 • polysakkaroideja
 • terpeenejä
 • proteiineja
 • steroloeja 
 • nukleosideja 
 • aminohappoja
 • hiilihydraatteja 

Haitat 

 

Syötäviksi luokitelluissa sienissä ei sinänsä ole mitään haitallista tai haitallisia aineita, mutta koska niillä todella on vaikutuksia terveyteen, ne saattavat esimerkiksi alentaa jo valmiiksi alhaista verenpainetta tai ohentaa verta. 

Sienillä on myös taipumus imeä itseensä ympäristöstä ja maaperästä myös ne haitalliset aineet ja kasvupaikasta riippuen, ne saattavat sisältää esim. ympäristömyrkkyjä. Sienimarkkinat ovat siinä mielessä villit, että mitään pakollisia standardeja tai valmisteita koskevia pakollisia tutkimuksia ei ole ja näin ollen purkin kyljessä ilmoitetut pitoisuudet eivät välttämättä pidä paikkaansa sen lisäksi, että mahdollisten haitallisten aineiden määrä ei ole tiedossa. Sienet kannattaa aina ostaa luotettavalta myyjältä. Sekä käyttöä että tutkimusta varjostaa juuri tämä pitoisuuksien epätasaisuus, haitta-aineista tietämättömyys ja standardien puute.

Lääkesienien käyttö on erityisen helppoa valmiiden uutteiden avulla.

Sienistä valmistetaan erilaisia tuotteita jauheista tinktuuroihin, joita voi nauttia joko sellaisenaan annostelemalla suoraan suuhun tai sekoittamalla niitä nesteen joukkoon.

 

 

Käyttö 

 

Lääkinnällisten sienten käyttö on nykyään hyvin helppoa, sillä niitä myydään erilaisina valmisteina eikä hinta päätä huimaa. Sienistä on valmistettu tuotteita aina kahveista suklaisiin, mutta niitä saa myös esim. pika-pakuri, pika-mane jne. nimisinä jauheina, joita vain sekoitetaan veteen ja juodaan teen kaltaisena juomana. Lääkinnällisiä sieniä saa myös erilaisina uutteina ja tinktuuroina jolloin ne on valmistettu joko tuplauute tai triplauute menetelmänä. Niitä nautitaan joko suoraan suuhun annostellen tai veden tai teen sekaan sekoittaen.   

Lääkinnällisiä sieniä voi kerätä tai kasvattaa itse tai ostaa niitä itselle mieluisina valmisteina mm. luontaistuotekaupoista. Siitakkeita saa tuoreena ruokakaupan vihanneshyllyltä ja niitä voi syödä raakana ja kypsennettynä, mutta niistäkin on saatavilla erilaisia valmisteita. 

Sienten terveysvaikutukset eivät ole rakentuneet ihmistä, vaan sientä itseään varten. Kaikilla yhdisteillä,, joista terveysvaikutukset syntyvät, on jokin sientä itseään suojeleva tarkoitus. Yhdisteet on tarkoitettu sienen suojaksi mm. viruksia, tuholaisia, loisia, homeita jne. vastaan ja ihminen on kehittynyt synkroniassa luonnon kanssa siten, että esim. sienissä olevat yhdisteet suojaavat myös meitä niiltä samoilta asioilta mitä ne kasvissa itsessään suojaavat. (1)

 

CBD ja sienet 

 

CBD-öljy ja sienet sopivat hyvin yhteen, sillä niiden vaikutukset ovat hyvin pitkälti toisiaan tukevia. CBD vaikuttaa tutkimusten mukaan samankaltaisiin haasteisiin kuin lääkinnälliset sienet, eikä niillä ole havaittu epätoivottuja yhteisvaikutuksia. 

Yhteenveto 

 

Lääkinnälliset sienet ovat sieniä, joilla on tutkimusten mukaan terveyteen vaikuttavia, jopa sairauksia parantavia ominaisuuksia. Sienet lievittävät tulehdusta, vaikuttavat syöpäsolujen toimintaan, lisäävät elinvoimaa, ovat antimikrobisia, edistävät sydän- ja verisuonijärjestelmien toimintaaja sisältävät tavallisia, elämän kannalta välttämättömiä vitamiineja ja kuituja. Sieniä on helppo käyttää, sillä niistä on valmistettu erittäin monipuolisesti erilaisia valmisteita aina kahveista kapseleihin ja hintakin on nykyään kohtuullinen. 

Lähteet

 

 

 1. Stamets P. ja Zwickey H.. 2014. Medicinal Mushrooms: Ancient Remedies Meet Modern Science. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684114/.  Viitattu 1.3.2023. 
 2. Venturella G., Ferraro V., Cirlincione F., Letizia M. sekä Gargano F.. 2021. Medicinal mushrooms : Bioactive Compounds, use and clinical trials. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7826851/.  Viitattu 1.3.2023. 
 3. Guggenheim A.G., Wright K.M. ja Zwickey H.. 2014. Immune modulation from five major mushrooms :  application to integrative oncology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684115/. Viitattu 1.3.2023. 
 4. Zhao S., Gao Q., Rong C., Wang S., Zhao Z., Liu Y. sekä Xu J.. 2020. Immunomodulatory Effects of Edible and Medicinal Mushrooms and Their Bioactive Immunoregulatory Products. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7712035/. Viitattu 1.3.2023. 
 5. Lu Y., Jia Y., Xue Z., Li N., Liu J. sekä Chen H.. 2021. Recent Developments in Inonotus obliquus (Chaga mushroom) Polysaccharides: Isolation, Structural Characteristics, Biological Activities and Application. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8124789/. Viitattu 1.3.2023. 
 6. Martinmäki M. 2022. Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Opinnäytetyö. Kirjallisuuskatsaus pakurin asemaan Venäjällä. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/754526/Opinnäytetyö_Martinmäki_Martti_LMS2017KM.pdf?sequence=2&isAllowed=y. Viitattu 1.3.2023. 
 7. Pye E. 2023. Neuroscience news. Mushrooms Magnify Memory by Boosting Nerve Growth. https://neurosciencenews.com/mushroom-memory-neurogenesis-22476/. Viitattu 1.3.2023. 
 8. Tuli S.H., Sandhu S. ja Sharma A.K.. 2014. Pharmacological and therapeutic potential of Cordyceps with special reference to Cordycepin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3909570/. Viitattu 1.3.2023. 
 9. Rahman M.A., Abdullah N. ja Aminudin N.. 2018. Lentinoda edodes (Shiitake mushroom): An assessment of in vitro anti-atherosclerotic bio-functionality. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6302894/. Viitattu 1.3.2023.